DANVA foreslår statslig myndighed for vandressource- forvaltning

Vandsektoren har sat sig det ambitiøse mål at blive energi- og klimaneutral i 2030. 

Klimatilpasningsplan Offentliggoerelsev2

Vandselskaberne er allerede godt på vej, men det kræver ny udvikling og enighed om opgørelses-metoder at komme helt i mål.

Der produceres grøn energi ud af spildevand, som også danner fundamentet for samfundets overordnede grønne omstilling med varmepumpeenergi til fjernevarme samt vand til PtX. De nye energiformer bliver erstatningen for fossile brændstoffer, hvilket er grundlaget for at kunne reducere udledning af CO2 og dermed bremse klimaforandringerne.

Ændringerne i klimaet er netop årsagen til de store vandmasser, der presser landet udefra kysterne og oppe fra himlen, hvilket forårsager oversvømmelser. Udsigten til de store investeringer til fremtidssikring af samfundet med klimatilpasningsløsninger afføder behov for er en helt ny, overordnet forvaltning af vandressourcen. Den rolle skal staten påtage sig.

DANVA mener, at vandet styres bedst fra oven. Derfor skal der oprettes en overordnet, statslig myndighed, som har ansvaret for forvaltning af vandressourcer og klimatilpasning, og hvor kommunerne som myndighed på lokalt niveau samarbejder med statens vandressourcemyndighed. Den løsning vil kunne gøre det nemmere at regulere de vandmasser, der er ødelæggende for byer og samfund. 

Den nye, overordnede, statslige vandressourcemyndighed skal sikre, at vandforvaltningen ikke styres af hensyn til kommunale og/eller regionale, kortlagte afgrænsninger. Sammen med de berørte myndighedskommuner skal den statslige vandressourceyndighed forvalte opgaven med vand og klimatilpasning indenfor Danmarks 23 hovedvandoplande, som det er fastsat i vandrammedirektivet.

Det er bedre og billigere at forebygge problemer med vand end at krisehåndtere og genopbygge.

DANVAs formand, Carsten Nystrup om foreningens budskaber på Klimafolkemødet:

Vi kan være tilfredse med, at Magnus Heunicke lancerede den Nationale Klimatilpasningsplan 1, som følger de anvisninger til løsninger for højtstående grundvand som DANVA lancerede sammen med KL i 2021. Vi bistår nu ministeriet med data, som skal sikre, at der implementeres en fornuftig betalingsmodel, ligesom vi sammen med medlemmerne er i gang med at udarbejde et katalog med konkrete løsninger til, hvordan udfordringer med det højtstående grundvand kan håndteres. Behovet for en indsats mod følgevirkninger af højtstående grundvand sammen med stormflod og skybrud har i år vist sig som et endnu større problem end tidligere.

Vi arbejder samtidig på, at ministerens Klimatilpasningsplan 2 skal sammentænke problemstillingerne, så vi får en helhedsorienteret håndteringen af oversvømmelser som følge af klimaforandringernes påvirkning af nedbør m.v.

Den overordnede, statslige myndighed skal have ansvaret for forvaltning med kommunerne som myndighed på lokalt niveau.