Ifølge Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) kommer der til at mangle 13.000 uddannede ingeniørkandidater i 2030. Samtidig skal vandselskaberne løse stadig flere opgaver.
Arbejdsmarkedet er under hastig forandring. Også vandselskaberne rammes af den udfordring, hvorfor de i endnu højere grad skal udvikle og eksponere den attraktive arbejdsplads indenfor områderne ingeniør, teknik og IT.
Heldigvis har vandet med sit gode formål en stor tiltrækningskraft på medarbejdere, ligesom der er stadig flere, der indskriver sig på studier, som har relevans for vandsektoren. Og det er nødvendigt, for udbud og efterspørgsel er begyndt at vende om, så det i stadig højere grad er arbejdstager end arbejdsgiver, der, firkantet sagt, vælger til eller vælger fra. Der er simpelthen flere stillinger og færre hænder til fremtidens arbejdspladser. Det påvirker ansættelsesvilkår, når arbejdsgivere skal tiltrække de bedst kvalificerede medarbejdere, hvor der bliver mangel på de faglærte og dem med tekniske, længerevarende uddannelser.
Det er vigtigt for vandselskaberne at holde sig inde i loopet om fremtidens arbejdskraft. For eksempel markerer EU's nyeste byspildevandsdirektiv starten på en ny æra i europæisk spildevandshåndtering. Med fokus på et udvidet producentansvar, nye krav til rensning af miljøfarlige stoffer, og en bevægelse mod energineutralitet, tegner direktivet konturerne af en mere bæredygtig fremtid for den europæiske vandsektor, hvor der er brug for flere hænder.
Det samme er tilfældet med drikkevandsdirektivet og de andre nye EU-tiltag, der handler både om at foretage grønne investeringer og om at vise bæredygtighed på alle niveauer i vandselskabet og dem, man interagerer med.