Det haster med at sikre drikkevandet

Det er et fint, første skridt, at kommunerne skal give påbud om sprøjtefrie boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). DANVA har arbejdet i 30 år for at sikre det grundvand, vi anvender til at drikke mod pesticider og kemikalier. BNBO svarer til ca. 0.5 pct. af Danmarks areal, men vi har brug for ca. 5 pct. (grundvandsparker), så der er lang vej endnu.

Pige drikker vand af glas

Miljøminister, Magnus Heunicke, skal have ros for at kæmpe for BNBO’erne, hvor han har fulgt DANVAs, L&F's og Danske Vandværkers anbefaling om, at give kommunerne pligt til at give påbud til lodsejere i de boringsnære områder, hvor der ikke inden tidsfristen 1. marts 2025 var indgået frivillige aftaler.

Samtidig sikrede ministeren, at vandværker vil kunne føre klagesager over prisen på jord til grundvandsbeskyttelse. På denne måde kan niveauet for lodsejerens kompensation en gang for alle blive afprøvet ved domstolene. Klager over påbud herunder kompensationsstørrelsen vil i øvrigt ikke have opsættende virkning.

Desuden har Magnus Heunicke fået færdiggjort pilotprojekt på Fyn, hvor der er fundet en model for udpegning af grundvandsparker. Og arbejdet fortsætter, så der kommer færdige kort løbende. Det er planlagt, at Miljøstyrelsens kortlægning er afsluttet i løbet af 2026.

DANVA presser hårdt på ift. de lokale grønne treparter, for at få beskyttelsen af drikkevandet med i omlægningsplanerne. DANVA har spillet en løsning ind om beskyttelse af grundvand til drikkevandformål (grundvandsparker), koblet med skovrejsning, natur, græsarealer, VE-anlæg eller økologi som nøgle til løsningen på problemet med hurtigt at få omlægningsplanerne på plads.

Miljøministeren har udover sine initiativer indenfor vand sammen med støttepartier også sikret yderligere midler på finansloven til området.

Hør afsnit om Danmarks guld og den grønne trepart i første afsnit af vores podcast, DANSKVAND: